Lindströms angusburgare
  |    |    |    |
publicerad: 04 aug 2011 | av: BBQtaste | 

Lamm

Lamm är en riktigt delikatess på grillen och glöm alla fördommar om att lamm smakar kofta för då har du köpt helt fel råvara. Det handlar som vanligt att köpa råvaror av rätt kvalité och sedan lära sig lite grunder kring de olika styckningsdelajerna samt tillagningstemperatur. Sedan är du grillmästare av högsta rang.

Styckningsdetaljer som passar på grillen

Lamm är bland det godaste man kan tillaga på grillen, så våga prova olika styckningsdetaljer.

Lammracks

Är en del av lammsadelen, som med fördel tillagas först på direkt värme för att få lite färg och sedan över indirekt värme för att gå klar.

Lammkotletter

Skivad lammsadel, som passar perfekt att tillaga på direkt värme.

Lammfilé

Kan liknas vid oxfilé och skall snabbt tillagas på grillen.

Rostbiff

En mör och smakrik detalj, som passar perfekt att tillaga på indirekt värme

Lammlår

Finns med eller utan ben och tillagas på indirekt värme.

Inhandla och förvara

Det finns tillgång till lamm året om, men färskt vårlamm är klart bäst. Även färskt höstlamm är klockrent att tillaga. När du väljer lammkött skall du ta kött med ljusrött eller rosa färg, tydlig maromering och fast konsistens. Ju äldre lammet är ju mörkare blir färgen.

Köper du vakuumförpackat lammkött, så förvaras det i obruten förpackning i kylskåpet. Har du köpte styckningsdelatjer hos en slaktare placeras köttet i kylskåpet på ett fat, som täcksöver med bakplåtspapper

Smakkompisar

I listan nedan finner du smakkompisar till lammkött. Använd listan som grund när du själv skall exprimentera med smakerna gällande marinad, tillbehör osv.

» Vitlök
» Mandel
» Anjovis
» Balsamvinäger
»Citron
» Vitt vin
» Curry
» Salvia
» Timjan
» Rosmarin
» Persilja
» Svartpeppar
» Feta ost
» Spiskummin
» Chili
» Mynta
» Oregano
» Fänkål
» Tomat
» Paprika
» Rött vin
»Youghurt
» Honung
» Koriander

Tillaga

Mindre detaljer av lammkött går ganska snabbt att tillaga på grillen och är klara efter ca 2-6 minuter/sida beroende på tjocklek. Lite större delajer skall tillagas under längre tid och använd en grilltermometer, så har du 100% koll för ett perfekt resultat.

Lite grovt kan man säga att vid 56°C får du lättstekt, 62°C medium och 70°C välstekt.

Lägg ut lammköttet i god tid innan tillagning, så det blir rumstempererat. Se även till att torka av köttet.

Pusta köttet fri från senor och hinnor, men skär inte bort fett innan tillagning för fettet är en smakbärare. Efter det att köttet är tillagat kan du skära bort fettet.

En sak som många glömmer är att lyfta bort råvaran från grillen några grader innan tillagningstemperatur är nådd och låta den vila innan servering. Anledning till att man skall göra detta är att temperaturen stiger ca 2-4°C efter det att du tar lammköttet från grillen och när du låter köttet vila lägger sig alla köttsafter, som annars rinner ut på skärbrädan.

Tips


BBQtaste klickbara taggar: