Lindströms angusburgare
  |    |    |    |
publicerad: 03 nov 2009 | av: BBQtaste | 

Rotfrukter

Inte bara går det att tillaga rotfrukter på grillen utan de är även goda, billiga och nyttiga. Passar perfekt att tillaga hela eller i bitar, som tillbehör eller som en hel vegetarisk meny.

Populärast är potatis, rödbetor, lök och morot där vi vill rekommendera att prova tillaga andra rotfrukter på grillen. Principen är den samma för alla rotfrukter, där enbart tillagningstiden skiljer sig.

Inköp

Det finns bra tillgång på rotfrukter året om, men bäst är de vid under hösten vår svenska skördetid. Har du tillgång till en gårdsbutik kan vi varm rekommendera ett besök, där du både får bra kvalité och inte minst tips från handlaren.

Tillagning

Rotfrukter kan både grillas hela eller skuren i bitar. Tillagas hela rotfrukter får du räkna med en lång tillagningstid, där tiden kan reduceras genom att rotfrukten kokas. Vid förkokning får råvaran en mjukare konsistens och för att få bästa resultat bör rotfrukten bli kall innan du tillagar den på grillen.

För att avgöra om rotfrukten är färdig, så används ett grillspett av t ex trä. När du sticker träspettet i rotfrukten vara mjuk rakt igenom.

Bakpotatis

Se till att du köper bakpotatis med samma storlek, så får du inte olika tillagningstider. En normalstor bakpotatis ta ca 3 timmar innan den är klar, så börja i god tid med tillagningen.

Kålrot

Förkoka i ca 8 minuter och tillaga sedan i ganska tjocka skivor tills ytan får en fin färg.

Morötter

Färska lite mindre morötter är underbart goda att grilla och tar inte längre än ca 6-8 minuter. Större morötter bör först delas på längden. Morötter som inte är färska förkokas i 5 minuter innan de läggs på grillen.

Palsternacka

Förkoka i ca 5 minuter och tillagas sedan på grillen i ca 12 minuter.

Potatis

Här finns det lite olika möjligheter att tillaga potatisen beroende på om du skall servera den i hel, halva, klyfta eller i skivad form.

Rotselleri

Skär i tjocka skivor och grilla sedan i ca 6 minuter på varje sida.

Rädisor

Blir klara efter några minuter på grillen.

Rotselleri

Skär i tjocka skivor och grilla sedan i ca 6 minuter på varje sida.

Rödbetor

Denna delikatess gör sig bäst genom att den först förkokas i ca 5 minuter. Hel ca 6 minuter och i skivor ca 3 minuter på grillen.

Tips

BBQtaste klickbara taggar: