Lindströms angusburgare
  |    |    |    |
publicerad: 03 aug 2008 | av: BBQtaste | 

Nötkött

Varje grillmästares dröm är en perfekt grillad biff, som avnjuts tillsammans med favorit tillbehören. Vägen till den perfekta biffen kan ta sin lilla tid med många svordomar vid grillen, men följer du några enkla steg så är du på god väg att bli en grillmästare av högsta rang.

Styckningsdetaljer som passar på grillen

Det finns mängder av läckra styckningsdetaljer på nötkreaturen och de har lite olika egenskaper, som kräver sin speciella hantering.

Entrecote

Är det finaste delen på framdelen av nötkreaturen. Köttet har en hög marmoreringsgrad och passa klockrent att tillaga på grillen.

Högrev

Sitter upp mot halsen på djuret och är i första hand ett kokkött, men finner du en högrev med fast form och fin marmorering passar den även klockrent att grilla.

Brisket

Nedre delen av bringan heter brisket och är perfekt att tillaga "Low and slow."

Oxfilé

På grund av att den sitter på insidan av djurets svank, så blir den mycket mör. En läckerbit med många användningsområden, men tänk på att den lätt blir torr vi grillning.

Flankstek

Är en detalj från ljumsken, som är mager, platt och med långa fibrer. Härlig köttsmak, som skärs tvärsöver fibrerna vid servering.

Ryggbiff

En läcker detalj, som passar perfekt att tillaga på grillen både som skivad och hel. Låt gärna fettkappan sitta kvar under tillagning och skär sedan bort vid servering.

T-bone

Ryggbiff med ben format som ett T.

Inhandla och förvara

Har du förmånen att handla från en slaktare, saluhall eller i en butik med kvalitetstänk är du en lycklig grillare. Tyvärr är utbudet i våra livsmedelsbutiker inte alltid av bästa kvalité och den stora anledningen till detta är vad vi som konsumenter är villiga att betala. Köp hellre bra kött sällan än dålig kvalitet ofta.

Köttets kvalité styrs av faktorer som kön (hondjur och stut är att föredra), ålder (helst under 4 år), foder, uppfödning, ras, mörning, marmorering (mängd insprängt fett) och som konsument är det svårt att hålla koll på all information. Sedan skall det också tilläggas att märkning vi har i Sverige inte gör det lättare för konsumenten. Finns det en sakkunnig i butiken, så kan du alltid fråga och om inte så gör en bedömning utifrån köttets färg (skall ha en djup röd färg) och mängden insprängt fett (sk marmorering).

Nötkött som möras ger en bättre smakupplevelse. Mörning sker genom hängmörning där slaktkroppen under en tid får hänga i en reglerad miljö eller vakuummörning i förpackning. Ju längre mörningstid desto bättre resultat.

Förvara nötkött täckt på en tallrik i kylskåpet.

Smakkompisar

I listan nedan finner du smakkompisar till nötkött. Använd listan som grund när du själv skall experimentera med smakerna i en marinad, tillbehör osv.

» Balsamvinäger
» Öl
» Rödbeta
» Kapris
» Vitkål
» Cayenne
» Chili
» Pepparrot
» Citronsaft
» Gul lök
» Vitlök
» Apelsin
» Rött vin
» Rosmarin
» Dragon
» Tomat
» Timjan
» Soja
» Worcestersås
» Tabasco
» Plommon

Tillaga

Börja med att förbereda köttet i form av att putsa fritt från senor och hinnor. Fett är smakbärare under tillagning, så låt dessa partier sitta kvar under grillning och skär bort dem vid servering.

Lägg ut köttet i god tid innan tillagning, så det blir rumstempererat. Se även till att torka av köttet.

En sak som många glömmer är att ta råvaran från grillen några grader innan tillagningstemperatur är nådd och låta den vila innan servering. Anledning till att man skall göra detta är att temperaturen stiger ca 2-4°C efter det att du tar köttet från grillen och när du låter köttet vila lägger sig alla köttsafter, som annars rinner ut på skärbrädan.

En bra riktlinje gällande tillagningstemperatur för entrecote och oxfilé är 55°C rare, 60°C medium och 65°C well done.

Tips


BBQtaste klickbara taggar: