Lindströms angusburgare
  |    |    |    |
publicerad: 15 jul 2008 | av: BBQtaste |  foto: Sabina Lundahl

Karré

Karrén sitter på främre delen av ryggpartiet på grisen och säljs både hel samt i skivor. På grund av dess höga marmoreringsgrad, så passar den perfekt att tillaga på grillen. Det klassiska receptet pulled pork är baserat på karré.

Inhandla och förvara

Kvalitén på karrén börjar hos den som föder upp djuren, där grisen måste få leva så naturligt som möjligt med gott om utrymme och inte utsättas för stress. När du väljer karré i butiken skall du först kontrollera dess färg, där en rödrosa färg är ett tecken på att grisen haft det bra. Är färgen ljus och blek är detta ett tecken på att grisen varit stressad. Fettet skall vara vitt och ytan skall inte vara missfärgad.

Även storleken på grisen påverkar smakupplevelser, där mindre grisar ger bättre smak. Fråga efter ung gris, som inte är allt för stora max 70-80 kg.

Smakkompisar

I listan nedan finner du smakkompisar till karré. Använd listan som grund när du själv skall experimentera med smakerna gällande marinad, tillbehör osv.

» Äpple
» Ingefära
» Cider
» Apelsin
» Lök
» Vitt vin
» Soja
» Salvia
» Timjan
» Rosmarin
» Persilja
» Svartpeppar
» Aprikos
» Spiskummin
» Chili
» Kanel
» Koriander
» Fänkål
» Vitlök
» Paprika
» Plommon
» Sirap
» Honung

Tillaga

Det vanligaste felet man gör vid tillagning av karré är att tillagningen sker på för hög temperatur allt för länge. Vilket resulterar i en torr och tråkig anrättning. Att få ett perfekt resultat med fläskfilé är inte svår och allt börjar som vanligt med en bra råvara.

Skivor tillagas med grillmetoden direkt och hel karré tillagas indirekt.

Tips

Recept


BBQtaste klickbara taggar: