Lindströms angusburgare
  |    |    |    |
publicerad: 23 maj 2004 | reviderad: 28 maj 2004 | av: BBQtaste | 

Fläskfilé

Denna populära styckningsdetalj sitter ganska långt bak på grisen och på grund av att den inte får jobba så mycket blir den väldigt mör. Perfekt att tillaga på grillen både hel och skuren i bitar.

Inhandla och förvara

Kvalitén på fläskfilé börjar hos den som föder upp djuren, där grisen måste få leva så naturligt som möjligt med gott om utrymme och inte utsättas för stress. När du väljer fläskfilé i butiken skall du först kontrollera dess färg, där en rödrosa färg är ett tecken på att grisen haft det bra. Är färgen ljus och blek är detta ett tecken på att grisen varit stressad. Fettet skall vara vitt och ytan skall inte vara missfärgad.

Även storleken på grisen påverkar smakupplevelser, där mindre grisar ger bättre smak. Fråga efter ung gris, som inte är allt för stora max 70-80 kg.

Smakkompisar

I listan nedan finner du smakkompisar till fläskkött. Använd listan som grund när du själv skall experimentera med smakerna gällande marinad, tillbehör osv.

» Äpple
» Ingefära
» Cider
» Apelsin
» Lök
» Vitt vin
» Soja
» Salvia
» Timjan
» Rosmarin
» Persilja
» Svartpeppar
» Aprikos
» Spiskummin
» Chili
» Kanel
» Koriander
» Fänkål
» Vitlök
» Paprika
» Plommon
» Sirap
» Honung

Tillaga

Det vanligaste felet man gör vid tillagning av fläskfilé är att tillagningen sker på för hög temperatur allt för länge. Vilket resulterar i en torr och tråkig anrättning. Att få ett perfekt resultat med fläskfilé är inte svår och allt börjar som vanligt med en bra råvara.

Börja med att putsa fläskfilén fri från hinnor och fett. Förbered grillen enligt metoden 50/50 och grilla först fläskfilén runt om över glöden för att sedan bli färdig vid sidan om glöden med locket på. Använd grilltermometer och ta fläskfilén från grillen vid ca 60-62°C och låt vila tills innertemperaturen visar ca 65°C.

Vill du få en riktigt god fläskfilé, så bör temperaturen i grillen ligga på 125-150°C, där tillagning sker via indirekt värme.

Tips


BBQtaste klickbara taggar: