Lindströms angusburgare
  |    |    |    |
publicerad: 23 maj 2004 | reviderad: 28 maj 2004 | av: BBQtaste | 

Blåmusslor

Dessa små läckerheter är inte bara goda, utan även nyttiga för människor och hav. Tyvärr tror många att blåmusslan är dyr och svår att tillaga, men det är precis tvärtom. Den är verkligen inte dyr att inhandla och faktiskt ganska lätt att tillaga. Blåmusslan är helt enkelt en delikatess från havet till ett rimligt pris, som passar perfekt att tillaga på grillen.

Inhandla och förvara

Odlade blåmusslor kan du handla året om, men bäst är blåmusslan under vintern strax innan lekperioden börjar. Hos din lokala fiskhandlare köper du blåmusslor i nät, där storleken på musslan varierar mellan 10-15 cm. De odlade blåmusslorna förpackas i regel i blå nät och de som är skördade från vilda odlingar förpackas i röda nät.

Handla alltid skaldjur strax innan du skall hem och väl hemma, så förvarar du blåmusslan i kylskåpet.

Smakkompisar

I listan nedan finner du smakkompisar till blå musslor. Använd listan som grund när du själv skall experimentera fram nya smakkombinationer.

» Persilja
» Vitlök
» Vitt vin
» Grädde
» Fänkål
» Koriander
» Tomat
» Chili
» Öl
» Smör
» Bacon
» Svartpeppar

Tillaga

Kontrollera att öppnade blåmusslor lever genom att knacka musslan mot t ex en skärbräda. Om den inte sluter sig, så slänger du musslan. Släng även alla skadade blåmusslor. På odlade blåmusslor behöver man bara dra bort skägget och skölja i kallt rinnande vatten. De musslor som är skördade från vilda odlingar kan man även behöva skrubba.

Då är det dags att tillaga musslan, men koka dem inte för länge för då blir de sega och smaklösa. För bästa resultat skall musslorna snabbt ångas med lite vätska under lock så att de öppnar sig. Tag sedan ur musslorna och koka samman en härlig sås med grädde som bas tillsamman med olika smaksättare.

Vid tillagning av blåmusslor på grillen kan du med fördel använda dig av en stor folieform och en bit grillfolie får fungera som lock. Börja med att hälla lite vitt vin i folieformen, så det täcker botten på formen och värm sedan på grillen till vinet kokar. Häll över blåmusslorna och förslut med grillfolien som lock. Ånga i ca 4-5 minuter till musslorna har öppnat sig och den som ej öppnat sitt skall slänger du.

Tips

Recept

Vinkokta blåmusslor.
tid: 30 min | grillmetod: direkt | styrka: mild  | nivå: lätt
En läcker soppa toppade med musslor och bacon
tid: 30 min | grillmetod: direkt | styrka: mild  | nivå: medel

BBQtaste klickbara taggar: