Lindströms angusburgare
  |    |    |    |
publicerad: 20 apr 2012 | av: BBQtaste |  foto: Weber

Att smaksätta med rök

Sedan urminnes tider har man rökt råvaror och från början var det ett sätt att konservera för att få längre hållbarhetstid. Att använda rök som smaksättare är att ta grillningen till nästa nivå och skapar nya möjligheter till att använda grillen.

Som nybörjare kan det kännas som ett stort steg, men egentligen krävs det inga större kunskaper eller speciell utrustning. En bra start är att testa sig fram genom att lägga lite rökflis på glöden för att t ex smaksätta en laxbit.

Olika träsorter ger olika smak

När man röker, så finns det en mängd olika träsorter att välja bland beroende på vad man smakmässigt önska uppnå. T ex ger hickory en kraftig röksmak och körsbär en mild röksmak.

Du kan använda de flest träslag bara det är torrt, men undvik träslag med kåda som t ex gran, tall osv.

Träslag Styrka Passar till
Ask Mild Fisk & vilt
Äpple Mild Fisk, fågel & gris
Körsbär Mild Fisk, fågel & gris
Plommon Mild Fisk, fågel & gris
Päron Mild Fisk, fågel & gris
Al Medium Fisk, gris & vilt
Bok Medium Fågel & gris
Pekannöt Medium Fågel & gris
Hickory Kraftig Fågel, gris & nöt
Mesquite Kraftig Fågel, gris & nöt

Flis

Rökflis är hackat trä och det passar bra vid rökning under kortare tid. Beroende på värmen ger en näve flis ca 10-20 minuters rök.

Chunks

Rökchunks är lite större träbitar och de passar bra vi rökning under lite längre tid. De kan ge rök i ca 1-3 timmar.

Rökplanka

Plankan är perfekt när du skall röka lax men fungerar även till nöt, gris och fågel. Innan tillagning, så blötläggs rökplankan i ca 1 timme.

Att röka med en gasolgrill

Det går alldeles utmärkt att röka på gasolgrillen och i sin enklaste form läggs rökflis direkt på grillgallret till att använda en rökbox. När rök börja utvecklas från flisen, så lägger du det som skall rökas på grillgallret och stänger locket.

Att röka med en kolgrill

Kolgrillen är perfekt att röka med och du behöver ingen extra utrustning för att komma igång. Invänta perfekt glöd och lägg sedan en näve rökflis på grillgallret eller direkt på glöden. Placera det som skall rökas på grillgallret, på med locket och justera sedan toppventilen till halvöppen.

Tips:

BBQtaste klickbara taggar: